čtvrtek 13. února 2014

Měnič 12/230V sinus

Varování: Příspěvek není návodem ale inspirací pro možný návrh podobného zařízení kvalifikovanou osobou případně pod dozorem jako školní projekt. Obsahuje části pod napětím životu nebezpečným. Autor nenese odpovědnost za újmy na zdraví nebo majetku vzniklé v souvislosti s následujícím příspěvkem. Autor si vyhrazuje právo příspěvek kdykoli změnit. 

Jedná se o jednoduché analogové řešení sinusového měniče pomocí operačních zesilovačů. Zapojení je určeno spíše pro inspiraci a vylepšování.
Schema:
Sinusový signál je generován tzv. Wienovým článkem. Jeho amplituda je držena nelinearitou D1 a D2, částečně ovlivňována zpětnou vazbou z transformátoru. Trimrem 220R se nastaví požadované výstupní střídavé napětí. Doporučuji zapojení rozjet s uzemněným R8 a pokud při pootočení trimru neklesá výstupní napětí nutno přehodit začátek a konec pomocného vinutí 1V. (Vinutí lze vytvořit prostrkáním pár závitů na stávající transformátor bez jeho rozebrání.)
PWM je vytvořena na komparátorech LM393 porovnáním sinusového signálu s trojúhelníkovým vytvořeným NE5532 (nebo podobně rychlými OZ) Integrační článek R18 a C10 slouží k odstranění stejnosměrné složky napětí na transformátoru které způsobuje komparátor v generátoru trojúhelníkového signálu. (Díky tomu rapidně poklesne příkon zapojení naprázdno.)
Spínací frekvenci možno zvolit menší, ale je třeba dodržet amplitudu cca 1Vpp trojúhelníkového signálu.
Na tranzistorech T3, T6 vznikají překmity vlivem rozptylové indukčnosti a při větších výkonech nutno chránit tranzistory např. DCDL články, který vrátí energii překmitů do zdroje.
Pár fotek:



Signál na výstupu Wienova článku
Odkazy:
http://www.next.gr/oscillators/wein-bridge/wien-bridge-oscillator-l13549.html
http://www.ti.com/lit/an/snoa621c/snoa621c.pdf

Z tohoto vychází další konstrukce s vylepšeným Wienovým článkem a H-můstkem:
http://hobbyelektro.eu/zdroje-menice_ups.php

8 komentářů:

SubR řekl(a)...

Pekny, jen asi dobnost, zkoukni si polaritu C14. OZ mas predpokladam napajeny taky z tech 12 V a proto umela zem delana LM358 ?

Arambajk řekl(a)...

Dík, opraveno, ano, OZ napájeny všechny stejným způsobem jako LM358 na tvorbu umělé země, nechtěl jsem ve schematu ještě větší zmatek.

NekdoNekdyNekdeOdnekud řekl(a)...

Ahoj, zajimava kontrukce, co na to rika pri zatizeni to trafo ? Muzes sem dat prubehy proudu a napeti na trafu ?

Unknown řekl(a)...

Ahoj mohl bys dát foto nebo dokumentaci plošného spoje. ďík.

Arambajk řekl(a)...

Doporučil bych postavit novější verzi 48/230 a vynechat stabilizaci, tedy napájet 12V silovku i řízení (přes odpor) K tomu spoj mám a p. Kohout by na to dokonce měl mít předlohu hotovou, takže vyrobí destičku kdyžtak. To je ověřené stabilně chodící zapojení. Napiš mi na mail, pošlu dokumentaci.

Unknown řekl(a)...

Ahoj stavím tento měnič mohl bych použít Mosfet RFP50N06 místo IRF2807 a za A733 použít BC557B.

Arambajk řekl(a)...

Ano, obojí možné použít. Místo diod D1, D2 doporučuji schottky, BAT48 např. Anebo postavit novější verzi 48/230V, funguje i z 12V bezproblému.

Unknown řekl(a)...

Dobrý večer chtěl bych si tento měnič postavit a poprosil bych o kopii tištěného spoje. Děkuji Miloš